Image Alt
Blog
Jabłka i cydr. Elementy szwedzkiej kuchnii

Szwedzka kuchnia — z wizytą w Skanii

Szwecja podzielona jest na 21 regionów administracyjnych szw. län. Położona na samym południu Skania jest istnym kulinarnym Eldorado ze względu na łagodny klimat i bezpośredni dostęp do morza. Chcesz poznać tajemnice, które skrywa szwedzka kuchnia? Najlepiej zacząć właśnie od Skanii!

  1. Czym szwedzka kuchnia w Skanii stoi?
  2. Restauracje godne uwagi
  3. Ekologiczna i zdrowa kuchnia szwedzka
  4. Przykładowe dania

Czym szwedzka kuchnia w Skanii stoi?

Ze względu na dość słabe zaludnienie kraju i duże odległości między poszczególnymi aglomeracjami, każdy z regionów utworzył unikalne tradycje kulinarne. Skania jako najcieplejszy rejon Szwecji położony bezpośrednio przy Bałtyku, wyróżnia bogactwo ryb i owoców morza. Oprócz tego niezwykle żyzna gleba sprzyja hodowli owoców i warzyw. Charakterystycznymi produktami dla Skanii jest gęsina, węgorze, śledzie i oczywiście jabłka. Zwiedzając południe Szwecji, z łatwością można trafić na gospodarstwa rolne lub rybackie przystanie. Lokalni producenci żywności szczycą się swoimi produktami i niekiedy prowadzą dodatkowo gospodarstwa agroturystyczne, w których możecie rekreacyjnie np. brać udział w zbiorach jabłek.

Restauracje godne uwagi

Skoro wiemy już, że Skania jest ważnym regionem dla szwedzkiej kuchni, nie może zabraknąć tu również miejsc, w których można ją degustować. Szczególnie w Malmö nie brakuje prestiżowych restauracji.

Wśród wartych uwagi można wymienić nagrodzone gwiazdkami Michelin, Bloom in the Park i Restaurang Vollmers

Wśród kawiarni ciekawym miejscem będzie Slottsparkens trädgårdscafé korzystające z lokalnej żywności.

Jednak smaków Szwecji można skosztować również poza miastem. Warto szukać kulinarnych „perełek” także na obrzeżach.

Ekologiczna i zdrowa kuchnia szwedzka

Nikogo nie trzeba przekonywać, że Szwedzi są mistrzami ekologii. Ich podejście widać również w szwedzkiej kuchni. Ceny takiej żywności będą wyższe, jednak mimo wszystko adekwatne do jej jakości. Na niewielkich targach można zaopatrzyć się w zdrowe przetwory i zbiory od lokalnych rolników. Co równie ważne będą tam produkty sezonowe. Wiosną znajdziemy wiele nowalijek, szparagi czy rabarbar, latem wspaniałe owoce morza, a jesienią jabłka w każdej możliwej formie. W Skanii organizowane są cyklicznie targi żywności ekologicznej — wydarzenie, którego nie może pominąć żaden miłośnik zdrowej kuchni.

Przykładowe dania

Gęsina

Nie tylko Polska może poszczycić się obchodami Dnia św. Marcina. W Szwecji święto to obchodzone jest 10 listopada i tak jak u nas, nie może na nim zabraknąć gęsiny. Do tego szlachetnego drobiu często podaje się słodki owocowy akcent w postaci jabłek, śliwek lub żurawiny.

Äggakaka

Jednym z najbardziej charakterystycznych dań dla Skanii jest Äggakaka — czyli omlet lub też naleśnik po szwedzku. Baza może przypominać ciasto do klasycznych naleśników, lecz z większą ilością jajek. Wysmażony pulchny i kremowy omlet podaje się z wieprzowym boczkiem lub jak to na Szwedów przystało, ze słodką konfiturą.


Szarlotka

Kraina jabłek oczywiście słynie również z doskonałej szarlotki. Nie ma nic przyjemniejszego niż Fika z kawałkiem tego ciasta. Oprócz dużej ilości cynamonu charakterystycznym elementem szwedzkiej szarlotki będzie dodatek sosu waniliowego.

Spettekaka

Kolejną słodką propozycją jest Spettekaka — czyli lekkie ciasto wypiekane na stożkowych formach nad żywym ogniem. Kształtem może przypominać węgierskie kurtosze lub znany nam sękacz, lecz charakteryzuje je lekka i krucha tekstura.

Węgorze

Skania słynie również ze swojego “węgorzowego wybrzeża”. Jednak ze względu na ich ochronę połowy są możliwe wyłącznie od sierpnia do końca listopada. Z tym czasem wiąże się czas węgorzowych przyjęć, na których spotkamy się z najróżniejszymi formami podania tej ryby. Solony, konserwowy, smażony, wędzony… prawdziwa szwedzka uczta!


aLKOHOLE


Mówiąc o szwedzkiej kuchni i tradycjach nie można pominąć dwóch ważnych dla Skanii alkoholi. Region ten jest bowiem miejscem powstania Absoluta — jednej z najsłynniejszych wódek na świecie. Jej produkcja (którą można zobaczyć na własne oczy) znajduje się w malutkim Åhus, na wschodnim wybrzeżu Skanii.


Drugim ważnym alkoholem jest cydr Kivik — wytwarzany ze słynnych szwedzkich jabłek. Również możemy zobaczyć, jak jest wytwarzany, a co więcej, mieć swój udział w jego produkcji. Więcej o szwedzkich trunkach przeczytacie w jednym ze wcześniejszych wpisów.


Smacznego i na zdrowie!

Źródła:

Sveriges nya landskapsrätter

Anna Gidgård, Tony Wallin, Camilla Thörnqvist 2010

https://visitskane.com/experiences/food-drinks
https://visitskane.com/food-drinks/traditional-skane-cuisine

Aktywnie bieganie Bornholm ciekawostki Ciekawostki o Skandynawii Cydr Dania finlandia fjellop góry historia islandia jedzenie jiu jitsu język karate Kino Kopenhaga kraje nordyckie kuchnia Lagom Laponia mistrz Mitologia mma Morsowanie Nordic Walking Norwegia Plaże przy współpracy Sauna skandynawia Skania Spacer Sport sztuki walki Szwecja Tor tradycje Wakacje Wikingowie Zamki Zwiedzanie Zwyczaje w Skandynawii Święta