Image Alt
Blog
Świąteczne Przepisy Prosto Ze Skandynawii - Skandynawskie Podróże zdjęcie nr 1

Świąteczne przepisy prosto ze Skandynawii

Zapewne każdy odczuwa już atmosferę nadchodzących świąt oraz związanych z nimi przygotowań. Warto zaczerpnąć kulinarnych inspiracji od skandynawskich sąsiadów i wypróbować ich świąteczne przepisy. W końcu jedni z najszczęśliwszych ludzi na świecie muszą wiedzieć coś o dobrym jedzeniu. 😉

  1. Przystawka — gravlax
  2. Danie główne — pinnekjøtt 
  3. Na deser — pebernødder
  4. Na rozgrzewkę — Glögg

Gravlax

Jak wszyscy doskonale wiedzą, Skandynawowie kochają ryby, dlatego nie może ich zabraknąć wśród świątecznych przepisów. Co często gości na wigilijnych stołach? Śledziowe sałatki, kotleciki z dorsza i oczywiście słynny gravlax! Marynowany w soli łosoś może być prostą, lecz niezwykle efektowną przystawką.

Do jego wykonania nie potrzebujemy wielu składników, na 4 porcje będą to:

  • 0,5 kg świeżego łososia
  • 3 łyżeczki cukru
  • 6 łyżeczek soli
  • skórka z połowy cytryny
  • pęczek świeżego kopru
  • pieprz do smaku


Umyty filet z łososia przyprawiamy pieprzem i skórką z cytryny. W osobnej misce przygotowujemy marynatę z posiekanego kopru, soli i cukru. Jeżeli chcemy, aby nasz gravlax miał dodatkowo ciekawy smak i kolor, możemy do marynaty dodać soku z buraka. Wykładamy rybę w naczyniu i dokładnie obtaczamy w mieszance soli, cukru i kopru. Tak przygotowany łosoś powinien odpoczywać ok. 1-2 dni w lodówce przed podaniem.

Świąteczne Przepisy Prosto Ze Skandynawii - Skandynawskie Podróże zdjęcie nr 2
Gravlax z łososia

Pinnekjøtt

W odróżnieniu od polskich tradycyjnych wigilijnych dań, Skandynawowie nie stronią od mięsa. Nie stoi to na przeszkodzie, aby w pierwszy lub drugi dzień świąt wypróbować świąteczny przepis na żeberka Pinnekjøtt. W dosłownym tłumaczeniu — gałązkowe mięso wzięło swoją nazwę od kawałeczków brzozy wykorzystywanych do wykonania dania.

W oryginalnym przepisie potrzebujemy płaskich kawałeczków drewna, które są dostępne w niemal każdym, większym markecie spożywczym oraz suszonych żeberek jagnięcych lub baranich.

Jako że w Polsce może być trudniej je zdobyć, równie dobrze możemy wykorzystać świeże mięso, a po gałązki wybrać się do lasu. Tak zebrane drewno należy dokładnie oczyścić z kory i przelać wrzątkiem. Mięso powinno przez noc poleżeć w misce z solanką, w lodówce. Gałązki przycinamy na wymiar garnka i układamy na jego dnie. Zalewamy naczynie wodą tak, aby nieznacznie przekraczała wysokość gałązek. Układamy na nich wypłukane z solanki i pokrojone mięso i gotujemy na parze, aż zmięknie, ok. 3h. Gotowe żebra można podsmażyć na patelni przed podaniem, aby dodać im chrupkości. Doskonale smakują w towarzystwie pieczonych ziemniaków, purée z brukwi lub kiszonej kapusty.

Pebernødder

Duńczycy są niekwestionowanymi mistrzami wypieków, dlatego warto sięgać po ich świąteczne przepisy. Jedną z ciekawych propozycji są Pebernødderne — ciasteczka z dodatkiem imbiru, cynamonu, kardamonu i pomarańczy. Niewielkie, bowiem wielkości monety o nominale 10 koron, idealnie pasują między innymi do grzanego wina. Z powodu ich niewielkich rozmiarów warto zrobić od razu większą ilość.


Składniki na ok. 80 szt.:

  • 1,5 szklanki (ok. 250 g) mąki pszennej
  • pół łyżeczki sody
  • łyżeczka cynamonu, białego pieprzu oraz imbiru
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 2-3 sztuki pokruszonych goździków
  • 100 g masła
  • niepełna szklanka cukru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki śmietanki kremówki

    W jednej misce mieszamy suche składniki (oprócz cukru), w drugiej ucieramy cukier z masłem, po czym dodajemy śmietankę i jajko. Tak powstałą masę dodajemy do naczynia z suchymi składnikami i zagniatamy na ciasto. Formujemy z niego drobne kuleczki i pieczemy w około 180-200 stopniach przez 10-15 min. 

Glögg

Ten rodzaj grzanego wina jest uwielbiany wśród Skandynawów, lecz trudno im się dziwić. Nic nie rozgrzeje nas tak dobrze, jak kubek aromatycznego glöggu! Sama nazwa może nawiązywać do sposobu przygotowania glödgat vin — podgrzane wino, ale równie dobrze może odnosić się do dźwięku wydawanego przy piciu tego wybornego trunku! 😉

Składniki na 4 sztuki:

  • 1 butelka czerwonego wina
  • 250 ml wódki lub akvavitu
  • 130 g cukru białego lub miodu
  • 1 laska cynamonu
  • goździki
  • pomarańcza
  • 1 niewielki kawałek imbiru
  • kardamon
  • dla chętnych można dodać bakalii (migdały, rodzynki)

Skórkę pomarańczy dokładnie oczyszczamy i przekrajamy owoc na 4 części, które następnie nabijamy goździkami. Imbir obieramy ze skórki i kroimy na plasterki. Wszystkie składniki umieszczamy w garnku i podgrzewamy na niewielkim ogniu.

Pamiętajcie, że aby skosztować tych wyjątkowych potraw, nie trzeba być mistrzem gotowania. Równie dobrze można wybrać się w podróż po Skandynawii i odkrywać niepowtarzalne smaki z jej kuchni!

źródła: https://www.oresundsbron.com/sv/club/guide/dansk-julmat-0

https://voresmad.dk/opskrifter/pebernoedder

#Szwecja Aktywnie bieganie Bornholm ciekawostki Ciekawostki o Skandynawii Cydr Dania finlandia fjellop góry islandia jedzenie jiu jitsu język karate Kopenhaga kraje nordyckie kuchnia Lagom Laponia mistrz Mitologia mma Morsowanie Nordic Walking Norwegia Plaże przy współpracy Rozrywka Sauna skandynawia Skania Spacer Sport sztuki walki Szwecja tradycje Wakacje Wikingowie Zamki Zwiedzanie Zwyczaje Zwyczaje w Skandynawii Święta