Image Alt
Blog

Semla — ciastko o nietypowej historii

Wspominaliśmy już o nadziewanych migdałową masą i śmietaną semlach jako karnawałowym przysmaku. Jednak czy wiedzieliście, że cukierniczy symbol Szwecji miał być zakazany? Jeżeli chcecie dowiedzieć się dlaczego, a także poznać przepis na semle, zachęcamy do lektury!

1. Historia słodkiego wypieku
2. Semla — zabójca króla

3. Przepis na semle

Historia słodkiego wypieku

Co nieco o semlach wspominaliśmy przy okazji wcześniejszego artykułu, lecz nie tylko karnawał jest dobrą okazją na przygotowanie tych wyjątkowych słodkości. Często podawane są również podczas obchodów Wielkanocy.

Obecnie typowo szwedzka semla jest drożdżową pieczoną bułką z kardamonem (który Szwedzi kochają), nadzieniem migdałowym, bitą śmietaną oraz cukrem pudrem. Tu uwaga: pamiętajmy, że każdy z nordyckich krajów może serwować ten przysmak w nieco innej wersji.

Trudno jednoznacznie stwierdzić kiedy powstała tradycja tych słodkich wypieków. Istnieją przesłanki, że pomysł na drożdżowe smakołyki przywiozła ze sobą z Niemiec pierwsza żona króla Gustawa Wazy.

Jednak średniowieczny prototyp semli był nieco skromniejszy i był samą bułką, na którą i tak mogli pozwolić sobie wyłącznie zamożniejsi. Z czasem zaczęto dodawać do ciasta miód lub cukier, a w późniejszym czasie semle zmieniły się w prawdziwy rarytas poprzez dodanie śmietany. Jedna ze starszych książek kucharskich (autorstwa Marty Sture z 1739 r.) podaje recepturę na wytrawną wersję bułek… z cielęciną.


Semla — zabójca króla

Wokół słodkich bułek krąży dość mroczna legenda, jakoby miały być odpowiedzialne za śmierć szwedzkiego króla Adolfa Fryderyka. Dzień przed postem w 1771 roku w zapustowy wtorek wyprawiono mu olbrzymią ucztę, którą zwieńczył zjadając aż 14 porcji semli!

Po takiej ilości jedzenia król Adolf zaczął odczuwać ból, po którym zmarł. Ponoć po tym wydarzeniu próbowano zakazać deseru, jednak decyzja spotkała się z dezaprobatą Szwedów. Poeta Johan Gabriel Oxenstierna napisał o słodkich bułkach, że za śmierć króla powinny zostać „wygnane”.

W 2021 roku szwedzka rodzina królewska opublikowała wspomnienie 250 rocznicy śmierci króla, podkreślając, że winienie semli za śmierć monarchy jest zbyt daleko idące. Prawdopodobnie prawdziwą przyczyną zgonu był udar, jednak postać Adolfa Fryderyka zdążyła zapisać się na kartach historii jako niebywały łasuch.

Dlatego uspokajamy — bez obaw o tak poważne konsekwencje możemy cieszyć się ich smakiem!

Przepis na semle


Składniki na 10 dużych semli

Ciasto:

  • 200 ml pełnotłustego mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • 1 duże jajko
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej  
  • szczypta soli
  • kardamon

Nadzienie:

  • pół szklanki posiekanych migdałów 
  • aromat waniliowy lub migdałowy
  • mleko
  • pół szklanki cukru pudru
  • 200 ml śmietanki 36%


W rondelku podgrzewamy 200 ml mleka, ale nie doprowadzamy do wrzenia — temperatura nie może być za wysoka, aby nie zabić drożdży, które dodajemy do ciepłego mleka. Po całkowitym rozpuszczeniu drożdży dodajemy do mleka 1,5 szklanki mąki i dokładnie mieszamy.

Do masy dodajemy pozostałą mąkę, jajko, sól, kardamon i cukier. Mieszając składniki, dodajemy stopniowo miękkie masło. Wyrobioną masę pozostawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.

Następnie dzielimy ciasto na 10 części, formujemy na gładkie kulki i układamy je na blaszce z papierem do pieczenia, pozostawiając do wyrośnięcia na około godzinę.

Po wyrośnięciu bułeczki smarujemy jajkiem lub mlekiem i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na ok. 10 minut.

W tym czasie możemy przygotować masę migdałową, blendując posiekane i wcześniej namoczone migdały wraz z połową cukru pudru oraz aromatem. Aby masa lepiej się połączyła, możemy dolać odrobinę mleka. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno śmietankę z 3 łyżkami cukru pudru.

Z wierzchu ostygniętych bułek na semle wycinamy nożem lub nożyczkami trójkąt oraz lekko wydrążamy środek. Nakładamy do środka pastę migdałową i przyozdabiamy ubitą śmietaną. Na wierzch układamy wycięte trójkąty i oprószamy pozostałym cukrem pudrem.

Smacznego!

Źródło: https://politikenhistorie.dk/art8577367/Fastelavnsboller-blev-m%C3%A5ske-kongens-d%C3%B8d|
https://madamsif.dk/2016/02/05/historien-om-fastelavn-semlor-svenske-fastelavnsboller/
https://www.facebook.com/133515803374007/photos/a.585290444863205/3885235154868701/?type=3

#norwegia #Szwecja Aktywnie Bornholm ciekawostki Ciekawostki o Skandynawii Cydr Dania finlandia góry historia islandia jedzenie język Kopenhaga kraje nordyckie kuchnia Kuchnia Skandynawska Kultura Lagom Laponia Mitologia natura Nordic Walking Norwegia Olimpiada Plaże przy współpracy Rozrywka Sauna Semla skandynawia Skania Spacer Sport Szwecja tradycje Wakacje Wikingowie wycieczka Zamki Zwiedzanie Zwyczaje Zwyczaje w Skandynawii Święta