Image Alt
Blog

Przegląd najbardziej oryginalnych piw z Polski i Skandynawii

POLSKA: NOWY BROWAR WEIZEN

Piwo pszeniczne, na co dzień warzone w Szczecinie w restauracji „Nowy Browar”, podczas Poznańskich Targów Piwnych w 2015 roku uznane zostało za najlepsze w kraju w swojej kategorii. Ta nieortodoksyjna wersja „pszenicy” oparta na żywych drożdżach do górnej fermentacji od zaprzyjaźnionego niemieckiego browaru, dających mniejszy aromat bananowy niż typowe bawarskie weizeny, pozwala odkryć inne zapachy.

HOPSTER LEMON GRASS IPA

Inicjatywa właścicieli szczecińskiego sklepu ze złocistymi trunkami – Elysium. Przy współpracy z browarem w Wąsoszu udało im się stworzyć własne piwa, a jednym z nich jest Lemon Grass IPA (IPA czyli India Pale Ale – styl charakteryzujący się większą ilością chmielu i alkoholu). Użyte przy jego produkcji amerykańskie chmiele Mosaic, Tomahawk i Citra oraz trawa cytrynowa zapewniają wyjątkowy, cytrusowo-pikantny posmak.

NAYERBANE IPA

Piwo, które powstało w trójmiejskim browarze Lubrow, wyróżnia się mieszanką tradycyjnych składników z yerba mate, trawą cytrynową i herbatą Pu-Erh. W tym napoju smak paragwajskiego ostrokrzewu jeszcze bardziej podbija goryczkę płynącą z chmielu, a jego wartości odpowiadają za większą ilość witamin oraz obecność kofeiny w napoju.

ALE COCONES

Ale Cocones to piwo w stylu Double India Pale Ale przygotowane wspólnie przez AleBrowar z Lęborka i browar Artezan z Błonia. W procesie produkcyjnym wykorzystano płatki owsiane i kokosowe oraz potężną ilość chmielu ponad 1,6 kg zielonego dobra na każde 100 litrów gotowego trunku.

POLSKA SKANDYNAWIA KWAS ALFA 11,5°

To żytnie kwaśne piwo – Sour Rye Pale Ale powstało w Zawierciu dzięki kooperacji polskiej Pinty oraz kopenhaskiego browaru TO ØL. W celu zakwaszenia piwa zastosowano bakterie Lactobacillus Helveticus, które wykorzystuje się, chociażby przy produkcji serów Ementaler.

SKANDYNAWIA: HYPNOPOMPA

Ten niecodzienny Russian Imperial Stout (stout to ciemno piwo na bazie palonego słodu) został stworzony przez browar rzemieślniczy ze Sztokholmu – Omnipollo. Piwo leżakowało z piankami marshmallows i laskami tahitańskiej wanilii, jednak mimo tych dodatków udało się odpowiednio zbalansować smak i uniknięto zbytniej słodyczy.

19

Pod tą mało oryginalną nazwą kryje się szalony pomysł browaru Mikkeller z duńskiego miasta Aarhus. Liczba oznacza ilość gatunków chmielu, jakie pochłonęła produkcja omawianego trunku. Napój charakteryzuje się idealną pianą oraz długą i intensywną goryczką. W aromacie wyraźnie wyczuwa się nuty ananasa, mandarynki i karmelu oraz zioła.

BIG ASS MONEY STOUT

Na koniec prawdziwa perełka, która niektórych może wprawić w konsternację. Kolaboracja duńskiego Evil Twin i norweskiego Lerviga ze Stavaneger przyniosła stouta z… mrożoną pizzą i pieniędzmi! Jakby tego było mało, zawartość alkoholu wynosi 17,5%, a sam trunek jest zdradziecko pijalny…

Polska i Skandynawia oferują wiele nietuzinkowych i oryginalnych piw.