Image Alt
Blog
Kulinarny Cud Norwegii - Skandynawskie Podróże zdjęcie nr 1

Kulinarny cud Norwegii

„Na świecie jest kilka podwodnych restauracji, ale żadna z nich nie powstała w tak dzikim otoczeniu, jak te w Lindesnes” – zapewniają właściciele.

Pierwsza podwodna restauracja w Europie zostanie otwarta w kwietniu 2019 roku. Choć sam obiekt jeszcze nie istnieje, nie opublikowano też żadnego menu, znaczna większość stolików w pierwszych, zaplanowanych miesiącach działalności jest zarezerwowana. Bardzo możliwe, że w momencie, gdy to czytacie, nie ma już żadnych wolnych miejsc.

Unikalna nie tylko w Europie

Do tej pory podwodne restauracje można było odwiedzać głównie w Azji np. na Malediwach lub w Dubaju. Wiosną 2019 roku do tego grona, jako pierwsza w Europie, ma dołączyć Norwegia. Nie zgadzają się z tym Belgowie. Twierdzą, że to oni są pionierami, ponieważ w lutym 2017 roku, w Brukseli na dnie jednego z najgłębszych basenów na świecie, otworzono niewielką kapsułę o nazwie „Perła”. Do stołu mogą w niej zasiąść maksymalnie 4 osoby. Dania dostarczają płetwonurkowie. Chyba trudno w tym przypadku mówić o pełnoprawnym lokalu? Norweską podwodną restaurację „Under” zaprojektowała Snøhetta, skandynawska firma architektoniczna, znana chociażby z budynków takich jak Opera w Oslo, Biblioteka Aleksandryjska w Egipcie czy Muzeum w Lascaux we Francji. „Under” jest dwujęzyczną grą słów. Po angielsku oznacza „pod”, a po norwesku również „wonder” czyli „cud”. Kulinarna atrakcja powstanie na najbardziej wysuniętym na południe punkcie norweskiego wybrzeża, w gminie Lindesnes, niedaleko miejscowości Båly, około trzy godziny drogi z Kristiansand. Na świecie jest kilka podwodnych restauracji, ale żadna z nich nie powstała w tak dzikim otoczeniu, jak te w Lindesnes – zapewniają właściciele w jednym z wpisów na oficjalnej stronie under.no.

Betonowy peryskop

Under będzie 3-piętrowym budynkiem i pomieści około 100 gości. Wejście i szatnia znajdą się na poziomie lądu, bar piętro niżej, a na samym dole, 5 metrów pod powierzchnią wody, sala restauracyjna wyposażona w panoramiczne okno do podziwiania morskiego świata. Odcienie poszczególnych kondygnacji mają nawiązywać do tych występujących w przyrodzie. Stonowana kolorystyka baru inspirowana będzie strefą przybrzeżną barwami muszli, skał i piasku, natomiast część restauracyjna wodorostami i wzburzonym morzem. Wszystkie wnętrza zostaną dobrze oświetlone i wykonane z komfortowych, drewnianych materiałów, aby klienci nie czuli się klaustrofobicznie. Grube na metr betonowe ściany ochronią restaurację przed wiatrem, uderzeniami fal, ciśnieniem oraz wstrząsami w trudnych warunkach morskich. Wg architektów kształt budynku z zewnątrz przypomina peryskop. Na zdjęciach projektowych budynek wygląda jak zanurzony w wodzie prostokątny blok skalny.

Ośrodek badawczy 

Skojarzenia ze skałą nie są przypadkowe. Twórcy obiektu twierdzą, że po jakimś czasie stanie się naturalną częścią ekosystemu, czymś na rodzaj rafy. Do ścian przyczepią się glony, a do nich małże. Te z kolei razem ze specjalnymi dźwiękami i temperaturą barwową posłużą do zwabiania w okolice restauracji różnorodnych gatunków zwierząt morskich. Under ma bowiem pełnić także rolę centrum badawczego i przyciągać interdyscyplinarne zespoły studiujące biologię morską i życie ryb. Nie powinny więc dziwić wzniosłe słowa projektantów zamieszczone na stronie internetowej biura Snøhetta, że „poprzez swoją architekturę, menu i misję informowania społeczeństwa o różnorodności biologicznej morza, Under dostarczy podwodne przeżycia, dające poczucie podziwu i zachwytu oraz pobudzające wszystkie zmysły zarówno fizyczne, jak i intelektualne.

Kulinarny Cud Norwegii - Skandynawskie Podróże zdjęcie nr 2
Posiłek w podwodnej restauracji to niesamowity widok i ekscytujące, niezapomniane wrażenia