Image Alt
Blog
ryba symbolem Skandynawii

Która ryba jest symbolem Skandynawii?

Łosoś, dorsz, a może śledź? Która ryba bezsprzecznie zasługuje na miano uniwersalnego symbolu Skandynawii? Pod lupę weźmiemy dziś trzech popularnych konkurentów, porównując ich wartość kulinarną, a także historyczną. Ze względu na fakt, że ryba to niezwykle istotny element, zarówno kultury, jak i diety Skandynawa, walka będzie bardzo zacięta!

1. Łosoś
2. Dorsz
3. Śledź

4. Ryba najlepiej smakuje w Skandynawii!

Łosoś

Niewątpliwie to faworyt, który wdarł się do popkultury i przychodzi jako pierwszy na myśl, mówiąc o krajach skandynawskich. Łosoś jest też istotną częścią gospodarki Norwegii, gdyż eksportuje się go stąd na cały świat, Co więcej, różowawa ryba jest chętnie spożywana również w sąsiadujących krajach nordyckich, takich jak Islandia czy Finlandia. (nor. dun.) Laks czy też (szw.) lax, znajdzie się w każdej książce kulinarnej w daniach takich jak:

Gravlax – czyli pogrzebany łosoś, to danie, które może być Wam znane z kart lepszych restauracji, a samo w sobie niegdyś stanowiło symbol niższych klas. Nazwa wzięła się od zagrzebywania surowej ryby w soli, z uwagi na jej właściwości konserwujące.

Loimulohi lub Ristiinnaulittu – co prawda fiński, lecz zapożyczony w Skandynawii patent na podwędzonego łososia z ogniska. To nic innego niż surowy płat ryby przybijamy gwoździami lub drewnianymi kołkami do deski położonej obok ogniska, skąd zapewne wzięła się nazwa, która dosłownie oznacza “ukrzyżowanego łososia”.

Laxpudding – zostały Wam resztki łososia? Nic się nie zmarnuje, dzięki prostej szwedzkiej recepturze. Ziemniaki, śmietanka, masło, koperek, łosoś, wszystko razem zapiekamy i w sposób uzyskujemy wyjątkową zapiekankę.

Dorsz

Niektórzy z pewnością zastanawiają się, co niepozorny dorsz robi w naszym rankingu, w przeciwieństwie do doskonale znanego łososia i śledzia. Choć nie każdy kojarzy go bezpośrednio z krajami północy, odegrał on niezwykle istotną rolę w skandynawskiej historii.
Potwierdza to nawet fakt, że dorsz znajduje się na banknocie 200 norweskich koron. W historii ta ryba była również kością (a raczej ością) niezgody podczas Wojen Dorszowych. Do jakich dań można wykorzystać dorsza?

Tørke fisk
– suszony dorsz to znany przysmak z norweskich Lofotów. Wspominaliśmy o nim wcześniej w jednym z naszych poprzednich artykułów

Fiskeboller – Skandynawowie mają bzika na punkcie klopsików, wie to doskonale każdy, kto chociaż raz wybrał się do Ikei. Równie popularne co mięsne, są kulki rybne, najczęściej przygotowywane właśnie z dorsza.

Lutefisk – danie dla prawdziwych twardzieli, czyli dorsz marynowany w żrącym ługu. Typowo świąteczna potrawa w Norwegii o galaretowatej strukturze, musi być dokładnie wypłukiwana przed spożyciem, aby pozbyć się niebezpiecznej substancji.

śledź

Na słono, na słodko, surowy, a nawet “zepsuty”, śledź podbija serca Skandynawów bezwzględu na swoją formę. Grają pierwsze skrzypce podczas ważnych świąt, takich jak Midsommar lub Święta Bożego Narodzenia. Na jakie formy śledzia możemy natknąć się w krajach skandynawskich?

Która Ryba Jest Symbolem Skandynawii? - Skandynawskie Podróże zdjęcie nr 1

Røkt sild – wędzony śledź to bohater wielu duńskich przysmaków. Znajdziemy do między innymi na kanapkach lub nawet oddzielne jako zagryzka do alkoholu.  


Surströmming –
Któż nie słyszał o słynnym, sfermentowanym szwedzkim śledziu, który swym zapachem niewątpliwie przyprawia o mdłości.

Inlagd sill –
tak naturalną rzeczą, jak dla nas kiszenie ogórków, dla Skandynawów jest marynowanie śledzi. W wielu domach spotkamy słoiki z różnymi marynatami i pływającymi w nich śledziami.

Ryba najlepiej smakuje w Skandynawii!

Ze względu na swoje położenie i kulinarne tradycje, bezsprzecznie Skandynawia jest najlepszym miejscem do rozkoszowania się rybnymi potrawami. Równie dobrze możemy tam spróbować swoich sił w wędkowaniu. Niezależnie czy za symbol Skandynawii uznamy łososia, dorsza czy śledzia, warto wybrać się tu i spróbować ich wszystkich! Dlatego tym bardziej zachęcamy do skorzystania z oferty wycieczek i przewozów od Unity Line.

źródło:
https://www.swedishfood.com
https://snl.no/Norsk_fiskerihistorie

Aktywnie bieganie Bornholm ciekawostki Cydr cynamon Dania finlandia fjellop Flaga góry historia jedzenie jiu jitsu język karate Kino Kopenhaga kraje nordyckie Kultura Lagom mistrz Mitologia mma Morsowanie Nordic Walking Norwegia Ogrody Tivoli Plaże przy współpracy Sauna skandynawia Skania Spacer Sport sztuki walki Szwecja Tor tradycje urodziny Wakacje Wikingowie Zamki Zwiedzanie Święta