Image Alt
Blog
Kopenhaga — Co Warto Zjeść? - Skandynawskie Podróże zdjęcie nr 1

Kopenhaga — co warto zjeść?

Przed wycieczką zazwyczaj planujemy miejsca, które odwiedzimy, nocleg oraz transport. Zawczasu warto pomyśleć również o… jedzeniu! Jest ono fascynującym mostem do zapoznania się z kulturą odwiedzonego miejsca. Dania to mały, lecz fascynujący kraj, a jego gastronomiczne serce bije w stolicy — Kopenhadze. Co warto tam zjeść?

1. Kuchnia duńska co ją charakteryzuje

2. To co Skandynawowie lubią najbardziej

3. Na wzór food-trucków

4. Kanapkowi mistrzowie

5. Duńskie wypieki

6. Co do popicia?

7. Jak wybrać się w kulinarną podróż do Kopenhagi?

Kuchnia duńska co ją charakteryzuje

Pomimo że wiele duńskich przepisów jest wspólnych dla kuchni skandynawskiej, nie brakuje w niej jednak wpływów niemieckich sąsiadów. Na niewielkim terenie królestwa Danii znajduje się wiele gospodarstw rolnych i hodowli. Duńczycy cenią sobie lokalnych dostawców, często wybierając produkty od rodzimych producentów. Dlatego też w kuchni duńskiej nie brakuje ziemniaków, warzyw korzennych, ryb i wieprzowiny. Pomimo swojej prostoty, tradycyjne duńskie potrawy zostały przez lata udoskonalone i dziś występują w najróżniejszych odsłonach.


To co Skandynawowie lubią najbardziej



Ulubione potrawy Duńczyków

Mięso jest nieodłącznym elementem duńskiej kuchni. Zupełnie, jak ich przodkowie wikingowie, Duńczycy ubóstwiają syte mięsne potrawy. Wspólna miłość każdego Szweda, Norwega i Duńczyka to… klopsiki! Mięso mielone formowane w krągły kształt w Danii nazywane jest frikadelle. Podobne do polskich kotletów mielonych z pewnością przypadną do gustu wielbicielom domowej kuchni. Często serwuje się je w towarzystwie sałatki kartoflanej, co wskazuje, jak ważną rolę odgrywa w Danii kuchnia niemiecka.

pølsevogn – Na wzór food-trucków

Na początku XX wieku wielką popularnością cieszyły się w Danii pølsevogn. Dosłownie tłumacząc pølse — kiełbasa i vogn — wagon, czyli coś, co możemy nazwać prekursorem dzisiejszych food-trucków. Pomimo że hot-dogi przywołują nam na myśl nowojorskie ulice, nie trudno spotkać budki na kółkach sprzedające ten przysmak w Kopenhadze. Charakterystyczne czerwone kiełbaski w pierwszej kolejności wzięły swój kolor z barwnika dodawanego przez sprzedawców do mięsa, które traciło już na świeżości. Duńska wersja hot-doga koniecznie powinna znaleźć się na liście rzeczy do spróbowania każdego smakosza.

Kanapkowi mistrzowie

Skandynawowie to znani na całym świecie kanapkowi mistrzowie. Duńczycy słyną ze świetnej jakości pieczywa, szczególnie ciemnego żytniego oraz znakomitego mlecznego masła. Smørrebrød, bo tak nazywają kanapki, najczęściej podawane są z dodatkami mięsnymi lub rybnymi. Z pewnością w kawiarniach napotkamy kanapki ze śledziem, krewetkami, majonezem, mięsem mielonym pasztetem leverpostej czy też kawiorem.

Duńskie wypieki

Liczne kawiarnie w Kopenhadze serwują wyjątkowe słodkości. Często ich bazą jest tak zwane duńskie ciasto, czyli bardziej maślana wersja ciasta francuskiego wzbogacona o dodatek drożdży. W słodkich wypiekach często spotkamy cynamon, migdały oraz sezonowe owoce. Popołudniowa kawa będzie z takimi słodyczami samą przyjemnością. Innym charakterystycznym przysmakiem, są kruche ciasteczka sprzedawane w blaszanych puszkach, które są uwielbiane również w Polsce.

Co do popicia?

Wiele doskonałych piw, takich jak Tuborg, Carlsberg czy też Faxe pochodzą właśnie z Danii. Dlatego warto ich skosztować będąc w Kopenhadze. Więcej na temat duńskich browarów przeczytacie tutaj. Innym wartym uwagi alkoholem jest Akvavit, rodzaj wódki z dodatkiem kminku.

Jak wybrać się w kulinarną podróż do Kopenhagi?

Czyżbyśmy narobili Wam smaku tym artykułem? Macie ochotę na podróż po smakach stolicy Danii? Pamiętajmy, że ceny znacząco różnią się od polskich. Dlatego Warto urządzić krótszy wyjazd typu city break. Wiele propozycji wycieczek w atrakcyjnych cenach znajdziecie tutaj!

źródło:

https://da.wikipedia.org/wiki/P%C3%B8lsevogn

https://denstoredanske.lex.dk/akvavit