Image Alt
Blog
Coś Na Ząb! - Skandynawskie Podróże zdjęcie nr 1

Coś na ząb!

Któż z nas, będąc za granicą, nie chciał spróbować potraw typowych dla odwiedzanego państwa? Przecież to właśnie smaki i zapachy są najlepszą częścią wspomnień, które mamy dzięki podróżom po całym świecie. W dalszej części artykułu zaproponuję kilka szwedzkich dań, które należałoby spróbować, aby poznać kulturę tego kraju.

Kanelbulle, czyli cynamonowa bułka, która właśnie w Szwecji jest najlepsza i zdecydowanie większa niż w innych krajach. Tym, co nadaje jej ten magiczny smak jest połączenie przypraw: cynamonu, kardamonu, soli i cukru. Na cześć tych bułeczek Szwedzi stworzyli święto pod nazwą Kanelbullens dag, czyli narodowy dzień bułki cynamonowej. Jest ono obchodzone 4 października.

Coś Na Ząb! - Skandynawskie Podróże zdjęcie nr 2
Będąc w Szwecji warto spróbować lokalnych cynamonowych bułeczek

Köttbullar – są to niewielkie klopsy z mielonego mięsa wołowego lub wołowo-wieprzowego. Dodatkiem do nich czasami jest jagnięcina. Przeważnie są one podawane z dżemem z borówki i puree ziemniaczanym. Istnieje również ich wegański odpowiednik – Grönsaksbullar.

Renskav to bardzo tradycyjne danie w Szwecji. Są to plastry mięsa z renifera, zazwyczaj stek lub jego tylnie części, smażone w tłuszczu. Przyprawiane czarnym pieprzem i solą stanowią prawdziwą kulinarną ucztę. Danie podaje się z puree ziemniaczanym i przetworami.

Coś Na Ząb! - Skandynawskie Podróże zdjęcie nr 3
Mięsne lub wegetariańskie klopsy to punkt obowiązkowy niejednej wycieczki do Szwecji

Prinsesstårta to bardzo spektakularny tort warstwowy. Biszkopt przekładany jest dżemem malinowym, bitą śmietaną i kremem waniliowym. Na górę tortu nakładany jest marcepan w kolorze jasnej zieleni. Najczęściej jest on podawany na uroczystościach, lecz można go także kupić w tradycyjnych cukierniach.

Gravad lax to marynowany łosoś z dodatkiem koperku, soli i cukru. Smakuje inaczej niż jego wędzony odpowiednik, lecz zdecydowanie zaskakuje swoim wyjątkowym smakiem. Łosoś jest podawany jako przekąska w postaci plastrów z ziemniakami lub na chlebie. Do tego dania jest dodawany specjalny sos – hovmästarsås.

Jak widać, każdy znajdzie coś dla siebie. Podróżując do Szwecji na pewno odkryjecie więcej przysmaków i dań, które zaskoczą Was doznaniami smakowymi i wizualnymi. Ten kraj można poznać wszystkimi zmysłami – widoki zapierają dech w piersiach, a potrawy intrygują smakiem, zapachem, kolorem i wyglądem.

Autor: Wiktoria Maknia
Artykuł powstał przy współpracy z II Liceum Ogólnokształcącym w Nowogardzie.