Image Alt
Blog
Zwyczaje jedzeniowe w Skandynawii

Co i jak jedzą w Skandynawii?

Skandynawowie mają niezwykle ciekawe i nietypowe żywieniowe zwyczaje. Wbrew pozorom to nie tylko ryby i klopsiki! Niektóre z nich wywodzą się rodem z ery wikingów, inne są wynikiem mieszanki kultur, zaczerpniętej od emigrantów. Przygotujcie swoje ślinianki do intensywnej pracy, dziś przybliżymy sobie kulinarne tradycje i rytuały ze Skandynawii! Zobaczmy co i jak jedzą w Skandynawii!

  1. Fredag taco
  2. Przyjemność z każdego kęsa
  3. Słodkie = smaczne!
  4. Rakowe przyjęcia!

Fredag taco

W zgodzie z ideologią Hygge początek weekendu to często na czas dla rodziny i celebrację za pomocą pysznego jedzenia. Popularnym zwyczajem stało się przygotowywanie taco. W niemal każdym markecie znajdziecie nie tylko charakterystyczne kukurydziane „muszle”, ale również taco w kształcie tacek czy też łódeczek, a także rozmaite dedykowane sosy oraz przyprawy. Największą przyjemnością jest komponowanie własnych połączeń dodatków oraz oczywiście towarzystwo najbliższych osób.

Przyjemność z każdego kęsa

Nawiązując do wspomnianego już Hygge, ma ono kluczowy wpływ na kuchnię Duńczyków (i nie tylko). Dbają oni nie tylko o smak, ale również całą otoczkę. Ważne jest, gdzie jemy, z kim jemy i jak jemy. Przyjemność i komfort zapewnia nam ogień, dlatego w Danii kochają posiłki przygotowane przy ognisku, grillu czy też w otoczeniu świec. Samo przygotowanie posiłków z najbliższymi jest przyjemne. Wyjątkowej atmosfery dodają również aromatyczne przyprawy korzenne, na przykład cynamon, goździki i kardamon, ich niesamowity zapach szybko wypełnia cały dom. Dla Duńczyków każdy posiłek jest wyjątkowym czasem, a nie tylko dostarczaniem sobie energii.

Słodkie = smaczne!

Słodkie bułki z cynamonem

Odwiedzając Szwecję, prawdopodobnie może zszokować nas poziom słodkości dań i to nie tyczy się wyłącznie deserów. Klopsiki? Podajmy je z konfiturą z żurawiny! Śledzie? Koniecznie w słodkiej zalewie! Dla osób, które w Skandynawii się nie wychowały, niektóre słodycze mogą być znacząco przesłodzone, aż mdlące. Jednak unikanie cukru nie jest takie proste. Nawet podstawowe produkty, takie jak chleb może być wzbogacony o substancje słodzące. Na szczęście skandynawska świadomość zdrowia sprawia, że w sklepach znajdziemy wiele bezcukrowych alternatyw. Ze spożywaniem słodkości wiąże się zwyczaj ograniczania ich najmłodszym. To nie oznacza zupełnej rezygnacji z przysmaków, a pozwalanie na nie wyłącznie w soboty. Słodkie soboty opisaliśmy szerzej w jednym ze wcześniejszych artykułów.

Rakowe przyjęcia!

Maj dla Polaka oznacza sezon grillowy, a sierpień dla Szweda oznacza czas na raki! Jak wiemy już z poprzednich wpisów, Skandynawowie kochają kult połowów ryb, lecz nie wyklucza to miłości do pozostałych owoców morza. Delikatne mięso langustynek i raków to szwedzki rarytas. Na czym polega tradycja rakowego przyjęcia, czyli Kräftskiva? Jak można się domyślić na objadaniu się gotowanymi rakami! Ucztom towarzyszą często sałatki, słodkie sznapsy i wymyślne papierowe ozdoby. Nigdzie na świecie, raki nie będą smakowały tak dobrze jak podczas sierpniowej Kräftskiva w Szwecji!

To oczywiście tylko kilka z przykładów skandynawskich zwyczajów. Kuchnia Norwegii, Danii i Szwecji ma do zaoferowania wiele więcej. Właśnie dlatego te kraje powinny znaleźć się na celowniku każdego smakosza i nie tylko!

abba aktywnie Bornholm ciekawostka czas wolny dania film historia jedzenie kolej Kopenhaga Król kultura Laponia literatura muzyka narty Natura norwegia obyczaje pirat piwo plaża podróż podróże poradnik przewodnik przy współpracy rower ryby skandynawia sms sport Szwecja tradycja trasa troll wakacje wycieczka wypoczynek wędkarstwo zespół zwiedzanie zwyczaje śnieg